bez czego nie wyobrażacie sobie weselnego stołu? co jest tradycyjnym daniem w waszej okolicy na taką okazję?

Oczywiście rosołek

A na drugie roladki, kluski, czerwona kapusta... Nie może też braknąć pieczonego bażanta, to popisowe danie mojego Teścia i pojawi się na stołach weselnych również

Pyry z gzikiem! Bo Mój jest z Poznania, a tam to świętość

Kluski śląskie i rolady, kapusta czerwona i buraczki

I pierogi ruskie!
(04-14-2012 12:46 PM)Katatonia napisał(a): [ -> ]Kluski śląskie i rolady, kapusta czerwona i buraczki 
I pierogi ruskie!
to samo

i gdzieś późnym wieczorem jeszcze bogracz albo krokiety z barszczem

Rosołek chyba

To takie polskie... Nie wyobrażam sobie stołu bez wina i wódki, tak szczerze mówiąc. I wielkich ilości owoców - wiem, że to nie potrawy, ale ładnie wyglądają i w ogóle!
Ja z kolei myślę o barszczu czerwonym zamiast rosołku, bo rosołu po prostu nie cierpię.
Nie no, jeśli chodzi o zupę to faktycznie rosół. Inaczej być nie może

(04-26-2012 06:19 AM)Katatonia napisał(a): [ -> ]Ja z kolei myślę o barszczu czerwonym zamiast rosołku, bo rosołu po prostu nie cierpię.
Zawsze można zdywersyfikować ryzyko i zrobić i tak, i tak

tak jak się wybiera dania w restauracji, można sobie wybrać zupkę. A barszcz może dodatkowo przez pewien czas stać na stole, żeby ktoś mógł sobie go popijać

U nas będzie rosół do obiadu, a wieczorem barszcz czerwony i krokiety, jak już wszyscy będą zmęczeni wódką i tańcami